Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Δήμου Πλατανιά για την ένταξη ενός σημαντικού έργου της ΟΑΚ στο Πρόγραμμα ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος του Νομού Χανίων. Η πρωτοβουλία αυτή δίδει έμφαση στην ανάπτυξη της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς, που αποτελεί στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κυρίως δίδει πρόσβαση στους πολίτες του Δήμου, και όχι μόνον, σε ένα όγκο κειμένων που διατίθενται πλέον στο ψηφιακό οικοσύστημα.

Η Βιβλιοθήκη της ΟΑΚ ‘’Το Φως’’ είναι δωρεά ενός μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα του Fulghum, ο οποίος αγάπησε την Κρήτη και τον πολιτισμό της. Σήμερα η Βιβλιοθήκη διαθέτει περίπου 40.000 βιβλία, Εγκυκλοπαίδειες, Λεξικά και Περιοδικά, από διάφορες σημαντικές συλλογές συγγραφέων όπως, του μακαριστού Κισάμου και Σελίνου κυρού Ειρηναίου (Γαλανάκη), του Αλέξ. Παπαδερού (πρ. Γεν. Διευθυντής της ΟΑΚ), του Γεράσιμου Κονιδάρη (Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Αθηνών), αλλά και συλλογές από δωρεές σημαντικών προσώπων και Φορεών, όπως του Νικ. Νησιώτη (Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Αθηνών), του Γεωργίου Γιαννακόπουλου (Εισαγγελέα Εφετών), του Στ. Κομνηνού (πρ. Διευθυντής ΕΣΥ), των αδελφών Αρχιμ. Αγλαϊου και Εμμανουήλ Κοντεκάκη υιών Μιχαήλ εκ Καμαρίων Σελίνου Χανίων, τουFriedrichHeyer (Καθηγητής Θεολογικής Σχολής εκ Γερμανίας), των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών κ.ά., ελεύθερα προς δανεισμό, καταλογογραφημένα σύμφωνα με το σύστημα αυτοματισμού βιβλιοθηκών ΑΒΕΚΤ και ταξινομημένα με το ευρωπαϊκό σύστημα ταξινόμησης Dewey (DDC ‐ Dewey Decimal Classification). Οι θεματικές ενότητες συμπεριλαμβάνουν Θεολογικά, Επιστημονικά, Παιδαγωγικά, Ιστορικά, Νομικά, Ιατρικά, Γεωπονικά και εφημερίδες στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου.

Συγχαίρουμε τον Δήμο Πλατανιά για την καινοτόμο αυτή δράση προς ανάδειξη του σημαντικού αυτού πλούτου του Ιδρύματος και προσκαλούμε όλους τους φίλους και τις φίλες να προωθήσουν την ιδέα της ανάγνωσης και της διάχυσης της πληροφορίας για τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής μας.

 

Δρ ΚΩΝ. Β. ΖΟΡΜΠΑΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ (ΟΑΚ)