Οι περιηγήσεις παρουσιάζουν και περιγράφουν σημαντικά σημεία, Εκκλησίες και Μοναστήρια, της Θρησκευτικής πολιτισμικής κληρονομιάς του Νομού Χανίων. Παράλληλα, η πανοραμική απεικόνιση διευκολύνει τους επισκέπτες να πλοηγηθούν, να γνωρίσουν και να αποκτήσουν μία εμπειρία επίσκεψης στους εκκλησιαστικούς τόπους, προκειμένου να επισκεφθούν από κοντά αυτούς τους Ναούς και τα Μοναστήρια. Παράλληλα, παρέχονται πληροφορίες αναφορικά με τη γεωγραφική θέση των εκκλησιαστικών τόπων, καθώς και σχετικό φωτογραφικό υλικό. 

 

35° 33' 2.076", 23° 46' 37.363" Από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της Κισάμου και ολόκληρης της νήσου, η Μονή Γωνιάς στο Κολυμβάρι Κισάμου κτίστηκε στις αρχές του 17ου αι. προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου από τους μοναχούς Βλάσιο τον Κύπριο και Βενέδικτο Τζαγκαρόλο. Αρχιτεκτονικά, το συγκρότημα έχει δεχθεί επιρροές από τον δυτικό μανιερισμό, ενώ το καθολικό, που βρίσκεται στο κέντρο της αυλής, ανήκει στον τύπο του τρίκογχου ναού με ψηλό κεντρικό τρούλο. Η μονή υπέστη αρκετές καταστροφές κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας, ωστόσο διέσωσε πολλά ιερά κειμήλια, παλαίτυπα και άλλους πολύτιμους εκκλησιαστικούς θησαυρούς.
35° 33' 2.099", 23° 46' 36.163" Σε μικρή απόσταση από τη Μονή Γωνιάς, δυτικά και πάνω σε ύψωμα, σώζεται το παλαιό Καθολικό της μονής και ερείπια από τα κελιά παλαιότερου μοναστηριού. Κτίσμα των μέσων του 14ου αι., το παλαιό κατάγραφο καθολικό ανήκει στον τύπο του μονόχωρου, καμαροσκέπαστου ναού. Ο ναός επεκτάθηκε προς τα δυτικά και ιστορήθηκε από έναν αξιόλογο ζωγράφο των μέσων του 15ου αι., ενώ τον επόμενο αιώνα προστέθηκε νότια άλλο ένα κλίτος. Σύμφωνα με την παράδοση, οι μοναχοί της μονής Αγίου Γεωργίου στις Μένιες, λόγω των πειρατικών επιδρομών, κατέφυγαν σε αυτό το σημείο και έκτισαν το αρχικό μοναστήρι της…
35° 23' 30.872", 24° 12' 12.831" Κτισμένη πλησίον του χωριού Βρύσσες Αποκορώνου, στον ερειπωμένο οικισμό Καρύδι του Αγίου Γεωργίου, η Μονή του Αγίου Γεωργίου είναι ιδιαίτερα γνωστή για το ελαιοτριβείο με τα 13 τόξα για τη στήριξη της στέγης του. Σύμφωνα με τις πηγές, κατά τη διάρκεια του 18ου αι. οι κάτοικοι εξισλαμίστηκαν και ο ιερέας του χωριού για να προφυλάξει το ναό από τυχόν μετατροπή του σε τζαμί, παραχώρησε τη μονή στην Αγία Τριάδα των Τζαγκαρόλων. Το μοναστηριακό συγκρότημα αναπτύχθηκε κατά τον 19ο αι., οπότε και κτίσθηκε το μεγάλο ελαιοτριβείο και νέος ναός.
35° 18' 38.641", 23° 31' 58.698" Κτισμένη πάνω σ’ ένα μεγάλο και απότομο βράχο κοντά στη λιμνοθάλασσα του Λαφονησιού, στα δυτικά παράλια της Κρήτης, η Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά προσκυνήματα της Κισάμου. Κτίσμα της όψιμης ενετοκρατίας, αναφέρεται ως ναός της Γουνοσκαλίτισσας στην απογραφή του 1637, ενώ το προσωνύμιο «Χρυσοσκαλίτισσα» το έλαβε επειδή ένα από τα σκαλοπάτια που οδηγούσαν στη μονή ήταν κατά την παράδοση χρυσό. Στη διάρκεια της κατοχής εδιώχθησαν οι μοναχές και εγκαταστάθηκε στη μονή γερμανικό φυλάκιο. Η μονή επανδρώθηκε ξανά το 1944, οπότε και συνεχίζει μέχρι σήμερα το πνευματικό της έργο.
35° 39' 56.747", 23° 44' 37.206" Η μικρή μονή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην κοιλάδα του Γκιώνα, στη χερσόνησο Σπάθα Κισάμου, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα στην Κρήτη. Ο ναός κτίστηκε τον 16ο  αι. αρχικά ως μονόκλιτος και αργότερα επεκτάθηκε σε δίκλιτο, με το δεύτερο κλίτος να είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο. Στο εσωτερικό του ναού βρέθηκαν 7 τάφοι, ενώ  έξω από αυτόν σώζεται ένα δίδυμο, θολωτό κτίσμα και κελιά. Στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας βρίσκεται και ο μυθικός πλάτανος, του οποίου  τα φύλλα βγαίνουν ανάποδα. Σύμφωνα με το θρύλο, ένας μοναχός, κουρασμένος από το δρόμο και τη ζέστη,…
35° 31' 11.723", 23° 46' 28.178" Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Ιωάννης ο Ερημίτης, όταν αποχωρίστηκε από τους άλλους 98 Θεοφόρους πατέρες, που έμειναν στον Αζωγυρέ κατά τον 16ο αι., έμεινε για τρία χρόνια στο σπήλαιο που βρίσκεται κοντά στη σημερινή Μαραθοκεφάλα του οικισμού Σπηλιάς Κολυμβαρίου. Πρόκειται για ένα σπήλαιο σε μορφή οριζόντιας γαλαρίας με μεγάλους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, χωρητικότητας αρκετών χιλιάδων ατόμων. Το σπήλαιο συνδέθηκε με τον Άγιο Ιωάννη τον Ερημίτη και στα δεξιά της εισόδου κτίστηκε μικρό εκκλησάκι που τιμάται στη μνήμη του. Το σπήλαιο συγκεντρώνει αρκετούς προσκυνητές, ιδιαίτερα κατά την εορτή των Χριστουγέννων με αφορμή την αναπαράσταση…
35° 31' 20.503", 24° 4' 36.307" Γνωστή και ως μονή των Καλογραιών, η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στις Κορακιές Ακρωτηρίου κτίστηκε κατά τον 16ο αι. Από το αρχικό μοναστηριακό συγκρότημα σώζεται το δίκλιτο καθολικό (το δεύτερο κλίτος τιμάται προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου) που βρίσκεται στο κέντρο του επιμήκους μοναστηριακού περιβόλου, κάποια κελιά και οι στέρνες για τη συλλογή των όμβριων υδάτων. Λειτουργούσε κανονικά μέχρι το 1821, οπότε και η έναρξη της επανάστασης σήμανε και την καταστροφή της από τους Οθωμανούς. Η μονή ανακαινίσθηκε μετά το 1866 και κατά την εποχή της Αυτονομίας κατέστη ένα από τα πιο σημαντικά…
Η Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής ή Χρυσοπηγής ιδρύθηκε στα τέλη του 16ου  αιώνα από τον γιατρό Ιωάννη Χαρτοφύλακα, σε χώρο όπου λειτουργούσε ήδη ένα μικρό μοναστήρι. Το κτιριακό συγκρότημα της Μονής έχει σχήμα επιμήκους τετραπλεύρου και στο κέντρο αυτού βρίσκεται το τρίκογχο με τρούλο καθολικό, το οποίο κατά το 1863 επεκτάθηκε με νάρθηκα και πλευρικά παρεκκλήσια. Την περίοδο της ενετοκρατίας η Χρυσοπηγή γνώρισε μεγάλη ακμή και το 1645 ο ηγούμενος της, ο Φιλόθεος Σκούφος, συμμετείχε στην άμυνα της πόλης εναντίων των Οθωμανών. Υπέστη σημαντικές καταστροφές από τους Οθωμανούς και το 1821 ερημώθηκε. Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η μονή…
35° 30' 2.414", 23° 46' 31.151" Κατά την περίοδο 1860-1882 η Επισκοπή Κισάμου είχε την έδρα της στον οικισμό Δρακόνα. Το κτήριο της, σε σχετικά καλή κατάσταση σήμερα, κτίστηκε από τον τότε επίσκοπο Μισαήλ τον Καλύμνιο και βρίσκεται πίσω από την κεντρική εκκλησία του χωριού, τον Άγιο Γεώργιο, που για εκείνη την περίοδο αποτέλεσε τον καθεδρικό ναό της επισκοπής.
35° 29' 8.427", 24° 0' 6.93" Κτισμένη μεταξύ των χωριών Μουρνιές και Περιβόλια, η Μονή της Αγίας Τριάδας είναι ένα από τα τέσσερα μετόχια που διατηρεί στην Κρήτη η Μονή Σινά της Αιγύπτου. Η παρουσία της μαρτυρείται ήδη από τη δεύτερη βυζαντινή περίοδο (961-1204), ενώ η αρχαιότερη επιγραφική μαρτυρία από τη μονή είναι του 1643. Το μοναστηριακό συγκρότημα είχε καθαρά αγροτικό χαρακτήρα και εξακολούθησε να λειτουργεί κατά την οθωμανική κυριαρχία του νησιού. Σήμερα η μονή έχει αναστηλωθεί.
35° 28' 39.748", 23° 59' 57.388" Ένα από τα πλέον ιστορικά μοναστήρια των Χανίων, η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Χαρωδιάς στα Περιβόλια Κυδωνίας, συνεχίζει μία αδιάκοπη παρουσία μοναστικής και λειτουργικής ζωής μέσα στο χρόνο. Πιθανόν κτίσμα της όψιμης ενετοκρατίας, το μικρό μοναστηριακό συγκρότημα, που περιλαμβάνει σήμερα έναν μονόχωρο καμαροσκέπαστο ναό, ανακαινισμένα θολοσκέπαστα και άλλα ερειπωμένα κτίσματα, αποτελούσε ιδιοκτησία του μοναχού και μετέπειτα μητροπολίτη Τυρνόβου Ανθίμου, ο οποίος στις αρχές του 18ου αι το αφιέρωσε στη μονή της μετανοίας του, την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων. Η μονή αναγκάστηκε να το πουλήσει, αλλά γύρω στα 1750, μόλις ο Άνθιμος επέστρεψε στην…
Σελίδα 1 από 2