Ο Δήμος Πλατανιά είναι ένας τόπος ευλογημένος. Διαθέτει μοναδικές φυσικές ομορφιές, πλούσια αγροτική παραγωγή και άριστης ποιότητας προϊόντα ενώ αποτελεί αγαπημένο προορισμό εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών, γεγονός που τον καθιστά τον πλέον τουριστικό δήμο της Κρήτης. Παράλληλα όμως διαθέτει ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό κεφάλαιο. Πλήθος μνημείων, ιστορικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών, μαρτυρούν την μακραίωνη παρουσία και συμβολή της περιοχής μας στην τοπική ιστορία και στον πολιτιστική παράδοση του τόπου μας.

Η διάσωση και διάδοση αυτής της μοναδικής μας κληρονομιάς αποτέλεσε κύριο στόχο μας από την αρχή της θητείας μας ως Δημοτική Αρχή. Για το λόγο αυτό νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που, μέσα σε αυτήν τη ζοφερή οικονομική πραγματικότητα τόσο για τη χώρα μας αλλά και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ειδικότερα, μπορέσαμε να υλοποιήσουμε, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κισσάμου & Σελίνου, την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας & Αποκορώνου και την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, το έργο της ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος των θρησκευτικών μνημείων του Νομού μας , αλλά και του σπουδαίου αρχειακού υλικού της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης.

Έπειτα από επίμονες και επίπονες προσπάθειες χρόνων και συντονισμένες ενέργειες, παραδίδουμε στη διάθεση επισκεπτών, επιστημόνων, μελετητών αλλά και όσων ενδιαφέρονται για την πολιτιστική κληρονομιά του Νομού μας, έναν ψηφιακό «θησαυρό» γνώσεων, πληροφοριών και στοιχείων, απόλυτα εναρμονισμένο στις επιταγές των νέων τεχνολογιών και των σύγχρονων απαιτήσεων. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι όχι μόνο διασώζεται όλος αυτός ο ιστορικός, θρησκευτικός, πολιτιστικός πλούτος από τη λήθη και τη φθορά του χρόνου, όχι μόνο δημιουργείται ένα πολύτιμο «εργαλείο» έρευνας και μελέτης για κάθε ενδιαφερόμενο αλλά επιπλέον ενισχύεται ο θεματικός θρησκευτικός τουρισμός στην περιοχή μας, μέσα από την ανάδειξη και την προβολή της ιστορικότητας του τόπου μας.

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ